Duizend Nederlanders ontvangen een kratje vol kleur

Vanaf vandaag verspreiden we duizend kratjes vol kleur en gezondheid door heel Nederland! De ontvangers worden in het zonnetje gezet door familie, vrienden of collega’s met een kratje vol heerlijke verse groenten en fruit. Of het nu een stimulans is voor een gezonde leefstijl, een bedankje of een steuntje in de rug; alle nominaties hebben hun eigen redenen die de verrassing extra speciaal maakt. Met de actie roepen we heel Nederland op om elkaar vaker groenten en fruit te geven. Zo helpen we elkaar om gezond(er) en duurzaam te eten.  

Nominaties dik verdiend
Aan wie geef jij kleur door?’ Met deze oproep zijn duizend gelukkigen genomineerd voor een kleurrijk kratje boordevol groenten en fruit. De nominaties zijn stuk voor stuk dik verdiend, zo blijkt uit de vele reacties. De één wil iemand bedanken: “Mijn vader helpt mij al sinds de sleuteloverdracht onvermoeid door met de verbouwing van mijn nieuwe (oude) huis”. De ander wil iemand zomaar verrassen: “Om na de zomervakantie gezond het nieuwe schooljaar te starten”. Veel nominaties staan letterlijk in het teken van gezondheid: “Als senioren hebben ze een heel moeilijk jaar achter de rug en een kratje vol gezondheid staat dan toch symbool voor nieuwe frisse gezonde jaren!”. De hard werkende mensen in de zorg worden niet vergeten: “Een steuntje in de rug voor iemand die in de zorg werkt”. Zo krijgt ook een huisarts deze week een blijk van waardering: “Omdat ze de allerbeste gezonde huisarts is!”

Wethouder Harry Rotgans van gemeente Purmerend is één van de genomineerden. Hij zette zich in de gemeente Purmerend in voor het project ‘Baby Groentetas’ waarmee de allerjongsten kennis kunnen maken met groenten en fruit. ”In Purmerend en Beemster proberen we met het Baby Groentetas project kinderen al van jongs af aan kennis te laten maken met groenten en fruit. Meermaals aanbieden van verschillende soorten groenten blijkt ontzettend goed te werken! Groenten eten is belangrijk om gezond door het leven te gaan en daarmee gezond oud te worden.”

Zien eten, doet eten
Hoe meer groenten en fruit we in onze omgeving zien, hoe meer we ervan eten. Maar die omgeving verleidt ons op dit moment vooral tot ongezonde keuzes. De meeste Nederlanders komen niet aan de aanbevolen hoeveelheid groenten en fruit. Dat is jammer, want groenten en fruit zorgen juist voor meer kleur en gezondheid! Daarom geven we deze week kleur door aan duizend Nederlanders. We zetten groenten en fruit in de spotlight en willen dat het overal en op elk moment beschikbaar is voor iedereen. Want zien eten, doet eten!

De kratjes zijn gevuld en bezorgd door Deelfruit en FRUIT OP JE WERK, twee partners van Geef Kleur Door.

Fotografie: Bram Belloni