Haal jouw portie kleur bij ‘s werelds eerste eetbare bushalte

Eindelijk, gezonde reclame: vandaag openen we ‘s werelds eerste eetbare bushalte vol groenten en fruit in Breda. Waarom? Overal om ons heen zien we reclame rondom eten: in supermarkten en op de reclameborden op straat. Jammer genoeg gaat het vrijwel altijd over ongezond eten. Om daar verandering in te brengen openen we vandaag aan de Karnemelkstraat in Breda, een bushalte die helemaal is aangekleed met groenten en fruit om mee te nemen. Kom deze week ook langs voor jouw portie kleur en gezondheid!

Nederland inkleuren met groenten en fruit
De kickstart van ‘Geef kleur door’ was op 7 april, toen boden we politici een krat vol groenten en fruit aan op het Binnenhof om een gezonde voedselomgeving op de politieke agenda te zetten. Zo luidden we het Internationale VN-jaar van Groenten en Fruit in. Inmiddels hebben we meerdere acties door het hele land georganiseerd, zoals de Geef-kleur-door-straat en een nominatie-actie waarbij we duizend kratjes kleur verspreidden over het land. Vanaf vandaag start de volgende actie: ‘s werelds eerste eetbare bushalte, waarbij iedereen groenten en fruit mag meenemen en wordt aangemoedigd om het door te geven. Zo maken we de voedselomgeving in Breda gezonder en wordt het makkelijk om vaker voor de gezonde en duurzame optie te kiezen. Van ontbijt tot late-avond-snack en snelle maaltijd voor een vergadering.

We eten wat we zien, en dat is niet veel goeds
Leuk, zo’n kleurrijke bushalte. Maar is dat echt nodig? Ja! De gemiddelde Nederlander eet te weinig groenten en fruit, terwijl meer kleur eten de makkelijkste manier is om gezonder en duurzamer te leven. Onze dagelijkse voedselkeuzes worden beïnvloed door onze omgeving: we eten vooral wat we zien. En dat is over het algemeen te vet, te zoet, te zout en te bewerkt. Grote frisdrank-, fastfood- en snoepmerken spenderen miljoenen aan marketing om hun producten bij ons onder de aandacht te brengen. Dit leidt tot ongezonde voedselkeuzes, met als gevolg dat ruim de helft van de Nederlanders met overgewicht kampt. Dat móet anders!

De allereerste eetbare bushalte ter wereld
Met de eetbare bushalte geven we groenten en fruit het podium dat ze verdienen en laten we zien dat kiezen voor kleur makkelijk, gezond én duurzaam is. Kom ook langs en geef kleur door!

Wat: een bushalte gevuld met groenten en fruit die je kan meenemen voor jezelf én voor een ander
Wanneer: woensdag 15 t/m dinsdag 21 september
doordeweeks 09:00 – 19:00 uur
weekenddagen 11:00 – 18:00 uur
Waar: Karnemelkstraat in Breda, bushalte ‘Centrum’

Geef kleur door is een initiatief van Nationaal Actieplan Groenten en Fruit en campagnebureau Food Cabinet in samenwerking met partners. Deze actie wordt extra ondersteund door ZLTO en Curio.

Fotografie: Twycer